“Hoogsensitiviteit speelt wanneer kinderen jong zijn en wanneer HSP-ers volwassen zijn. In de leeftijdsfase er tussenin bestaat het natuurlijk wel, maar jongeren houden zich er minder mee bezig. Overprikkeling wordt tijdelijk minder bij pubers en jongeren. Ook daarom is hoogsensitief zijn in die leeftijdsfase minder interessant”
Dit was het antwoord op mijn vraag bij een instantie naar literatuur over hoogsensitieve pubers. Mijn visie op hoogsensitiviteit bij pubers is een hele andere. Niet omdat ik die visie zelf bedacht heb, maar echter omdat ik literatuur over pubers en literatuur over hoogsensitiviteit naast elkaar gelegd heb en omdat ik in mijn praktijk hoogsensitieve jongeren zie die wel degelijk struggelen met de uitdagingen van hun hoogsensitiviteit. En niet alleen hun uitdagingen maar ook hun talenten worden op de proef gesteld. Juist in de puberteit!!!!! Dit maakt dat ik me voor mijn eindscriptie, ondanks de summiere literatuur, onderdompel in hoogsensitiviteit bij pubers. Deze scriptie laat nog even op zich wachten, wel wil ik al een tipje van de sluier oplichten en jullie meenemen in 2 van mijn inzichten rondom hoogsensitiviteit bij pubers.
1. Verbinding leggen.
Hoogsensitieve mensen zijn sterren in het leggen van verbinding met andere mensen en de verbinding leggen tussen mensen. Ze zijn erg op de buitenwereld gericht. Hierdoor kan het zijn dat ze zichzelf uit het oog verliezen. In de puberteit zijn pubers vaak egocentrisch en stellen ze vaak hun eigen belang voorop. En dat is lastig voor de hoogsensitieve puber!!! Deze zal zich nog altijd op de ander richten, het goed willen doen voor de ander en zich willen verbinden. Dit kan leiden tot zich niet begrepen voelen en terecht komen in conflicten waar ze in principe niet bij betrokken waren. Hoe kan het dat de ander zich niet aan afspraken houdt, hoezo worden afspraken afgezegd, wat maakt dat anderen ruzies niet goed willen maken en er niet over communiceren? Dit kan verwarrend zijn voor een hoogsensitieve puber. De puber kan zich onbegrepen voelen en denken en voelen dat hij anders is dan de rest. Een uitdaging an sich om daar mee te dealen.
2. Overprikkeling
Naar school gaan en langere dagen maken, huiswerk maken als de school uit is, sporten, werken want er moet geld voor leuke dingen zijn, op stap gaan, uitstapjes maken, met vriendinnen afspreken……………een heel verschil met de tijd op de basisschool. Een hoogsensitieve puber heeft tijd nodig om alle indrukken en prikkels van een week te verwerken om zo het energiepotje gevuld te houden en het emmertje leeg. Het inplannen van rustmomenten is vaak een dingetje want ook een hoogsensitieve puber wil erbij horen en zich zo losmaken van de ouders.