Sint prikkels

Afgelopen week bekeken we op onze school het boekje van het Sinterklaasjournaal en stuurden we alle informatie omtrent dit feest naar alle leerkrachten. Het lijkt heel vroeg, het Sinterklaasjournaal begint echter morgen al en de intocht is aanstaande zaterdag!  Voor we het weten zitten we dus weer midden in de gezellige maar ook spannende tijd rondom Sinterklaas. Dit kan voor heel wat prikkels bij kinderen zorgen. Als er te veel prikkels zijn en de spanning te hoog oploopt kan dit zich uiten in boosheid, angsten, druk gedrag, bed plassen, zich terugtrekken, lichamelijke klachten en andere klachten. Hoe kun je er nu voor zorgen dat de spanning niet te hoog oploopt en jullie als ouders en jullie kind zonder al te veel spanning kunnen genieten van het Sinterklaasfeest?

Kijk goed naar het verlanglijstje van jullie kind. Kinderen verheugen zich enorm op de cadeautjes die ze krijgen en beleven er vaak veel plezier aan om een verlanglijstje te maken. Kijk als ouder goed naar het verlanglijstje en koop ook daadwerkelijk een aantal zaken op het lijstje staan. Natuurlijk kun je deze cadeaus aanvullen met bijvoorbeeld het sportsetje, de badjas en de nieuwe lunchtrommel die ook aan vervanging toe zijn. Liever een paar cadeaus die een kind echt uitgezocht heeft dan heel veel cadeaus waar een kind niet om gevraagd heeft. Is iets te duur? Bespreek dit dan met jullie kind en ben daar duidelijk in dat Sinterklaas dat niet brengt. Heel lastig omdat er ouders zijn die wel extreem dure cadeaus kopen.   Wil je toch dat ene dure cadeau geven? Kijk of je het Sinterklaasfeest met opa’s en oma’s samen kunt vieren en verdeel de kosten. Wat ik zelf vaker deed was op Marktplaats kijken. Vaak scoor je hier dat ene dure cadeau voor ongeveer de helft. Ik zorgde er wel altijd voor dat ik het cadeau op kon halen en in werking of opgebouwd kon zien. Niks is zo vervelend, frustrerend en teleurstellend als een Lego doos waar onderdelen ontbreken. Een Facebook oproep kan ook helpen. Veel mensen hebben vaak speelgoed liggen waar ze niks meer mee doen en willen verkopen. Mijn zoon heeft ook een keer een brief aan Sint geschreven en zijn spaargeld naast de schoen erbij gelegd (zijn eigen idee) omdat hij alleen maar de PS3 wilde hebben. Sint heeft een brief terug geschreven en het spaargeld laten liggen omdat ik via mijn Facebook oproep een tweedehands PS3 tegen een schappelijk prijs kon kopen.

Zet het schoentje buiten.
Als de schoen buiten naast de deur in de tuin gezet wordt, hoeven kinderen zich niet druk te maken over hoe een Piet binnenkomt en of hij niet ineens naast het bed staat. Het kan tenslotte een angstaanjagend idee zijn dat er zomaar iemand binnen kan komen.

Kijk mee naar het Sinterklaasjournaal.
Het Sinterklaasjournaal brengt heel wat onrust met zich mee.
Er gaat ieder jaar wel weer iets mis! Bij het meekijken weet je meteen waar jullie kind het over heeft als er weer iets mis gegaan is en kun je hier als ouder op inspelen.
En gelukkig weet je als volwassene dat alles ieder jaar weer goed komt bij het Sinterklaasjournaal!

Licht de omgeving in
Licht de school en het kinderdagverblijf in over het feit dat jullie kind het allemaal erg spannend vindt. Natuurlijk weten alle juffen en alle meesters dat het een spannende en drukke periode is maar een keer extra informeren kan echt geen kwaad. Benoem hoe de kind de spanning uit. Trekt het zich terug, wordt jullie kind eerder boos, is het eerder moe, gebeuren er ongelukjes met plassen….vul maar aan. Een leerkracht kan zo meer begrip tonen voor de spanning , kan dit bespreekbaar maken en extra rustmomenten inbouwen. Alleen al de extra aandacht en erover praten kan al een stuk spanning wegnemen. En wandelt een kind wat vaker naar de wc dan normaal, beschouw dit in deze tijd dan als een ontprikkel-moment waarin het kind zelf even de rust opzoekt.

Alles met mate
Te veel snoep, te veel cadeautjes, te veel drukte, te veel de schoen zetten. Je raadt het al………..vermijdt het woordje TE! Een klein woordje met een grote impact. Spreek af op welke momenten de schoen gezet kan worden(gebruik hiervoor bijvoorbeeld de schoenzetkalender) en overlaad het kind niet met cadeaus. Kies ervoor naar welke Sintbezoeken jullie wel en niet gaan. Dit kan ook op de schoenzetkalender erbij gezet worden.

Schoencadeautjes. Vinden jullie het lastig om schoencadeautjes te bedenken? Een schoencadeau hoeft niet al te duur en al te groot te zijn. Succesvolle schoencadeautjes bij ons in huis zijn:

  • De schoenzetkalender. De eerste keer dat de kinderen de schoen zetten komt er altijd deze er altijd in met een snoepje of mandarijn met oogjes.
  • De eerste letter van de voornaam met pepernoten naast de schoen maken (mijn kinderen zijn nu 10 en 14 en vragen hier nog om).
  • Een aantal weken voor Sinterklaas luister ik altijd extra goed wat mijn kinderen nog nodig hebben of lekker vinden. Dit schrijf ik in mijn agenda zodat ik altijd een idee voor een schoencadeau heb.

Help jullie kind ontspannen.
Zorg voor extra relaxmomenten. Ga buiten wandelen, geef jullie kind een massage, knuffel een keer extra, zet een relaxmuziekje op of laat jullie kind een douche of bad nemen. Kijk vooral naar waar jullie kind van ontspant.

Mochten deze tips niet helpen en blijft de spanning hoog?
Overweeg dan om het geheim te vertellen.
Als de spanning niet te hebben is en jullie kind er heel veel last van heeft dan kun je na gaan denken of je deze spanning ieder jaar opnieuw wil beleven. Vertel dan de geschiedenis van Sinterklaas. Vertel dat we ieder jaar Sinterklaas spelen en er cadeautjes worden gegeven. Het prentenboek “Sinterklaas voor grote kinderen” kan hierbij helpen.

And last but not least: Vergeet vooral niet te genieten!
Ook al is het een drukte van jewelste en kan jullie kind eerder overprikkeld raken, vergeet niet te genieten van deze leuke tijd van het jaar. Voordat je het weet gelooft jullie kind niet meer en is de charme van het Sinterklaasfeest voor een groot gedeelte weg. Reduceer de prikkels, last rustmomenten in en ben als ouder relax. Stel je er op in dat de zaken deze maand anders kunnen lopen dan anders.

Gerelateerde artikelen

HSP

Hoogsensitieve pubers.

“Hoogsensitiviteit speelt wanneer kinderen jong zijn en wanneer HSP-ers volwassen zijn. In de leeftijdsfase er tussenin bestaat het natuurlijk wel, maar jongeren houden zich er

HSP

Ontscholen

Ontscholen Ontscholen, een woord dat ik laatst van een vriendin hoorde. Ontscholen betekent los komen van het schoolsysteem. En dat is wat veel kinderen in

Slapen

Slaap lekker!

Een blog over slapen of eigenlijk meer over niet slapen. Als ervaringsdeskundige in vroeg wakker worden en dan wakker blijven is dit een blog die

Brugklas

Naar de brugklas met voelsprieten.

HSP, puberen en naar de brugklas? Dat kan een hele uitdaging zijn! Was jullie kind in eerste instantie enthousiast en klaar voor de overstap en

Kindercoach Praktijk Be You Meijel
Welkom

Welkom op de BLOG pagina van Be You

Op deze pagina ga ik iedere maand waardevolle kennis, weetje en nieuwtjes delen!  Dit ga ik minimaal 1x per maand doen. Door deze termijn op