Naar de brugklas met voelsprieten.

HSP, puberen en naar de brugklas?

Dat kan een hele uitdaging zijn!

Was jullie kind in eerste instantie enthousiast en klaar voor de overstap en ziet het hier nu meer en meer tegenop of verandert het enthousiasme na een aantal weken? Denk dan aan de hoeveelheid prikkels die verwerkt moeten worden; een nieuw gebouw, met de fiets naar school, nieuwe kinderen, een zware boekentas, allemaal verschillende leerkrachten, de jongste leerlingen zijn in plaats van de oudste, nieuwe vakken, huiswerk en….shoot me als ik iets vergeet. Kort gezegd: Allemaal nieuwe indrukken en veranderingen die allemaal diepgaand verwerkt worden. Een hele klus en dan heb ik het nog niet over alle informatie en leerstof die verwerkt moet worden.

Als je geluk hebt valt het huis – en leerwerk de eerste weken mee en is er wat meer ruimte om aan de nieuwe situatie te wennen. Helaas zijn er ook scholen die in de tweede week al flink wat huiswerk mee geven. En dat huiswerk zorgt bij veel HSK (Hoogsensitieve Kinderen) weer voor nieuwe prikkels en uitdagingen. Denk aan het perfectionisme, het verantwoordelijkheidsgevoel, het diepgaander en hierdoor soms langzamer verwerken van leerstof, de onzekerheid en het goed willen doen voor de ander van de HSP-er.

Op het moment dat ik dit typ en teruglees kan ik me als HSP-er heel goed voorstellen dat dit tot overprikkeling kan leiden. Net als in het basisonderwijs zullen er verschillen zijn in hoe leerkrachten hier mee om kunnen en willen gaan. Alvast een dikke dank je wel voor de leerkrachten die hier iets mee kunnen, willen en onze HSK-ers zien, horen en zich er mee kunnen verbinden. Wat fijn dat jullie er zijn!

Gelukkig ben jij er als ouder ook nog en kun je jullie kind door deze prikkelige periode heen loodsen door het thuis te ondersteunen. Hoe dan?

Als eerste en misschien wel de belangrijkste: Erken dat de start op de brugklas niet meevalt als jullie kind dit aangeeft en gun het de tijd om te mogen wennen aan de veranderingen. Het ene kind is meteen gewend, een ander heeft t/m de herfstvakantie nodig om te wennen en weer anderen hebben zelfs tot de kerstvakantie nodig voordat ze enigszins hun plekje hebben gevonden. Hopelijk heeft bovenstaande omschrijving jullie inzicht gegeven wat er allemaal op een kind afkomt als het naar de brugklas gaat. Kijk samen hoe jullie deze prikkelperiode door gaan komen. Met de nadruk op samen. Vergelijk het met leren fietsen: dat hebben jullie ook samen gedaan. Zonder de trappers rond te draaien zou jullie kind niet vooruit komen, zonder jullie kind vast te houden zou het omvallen. Vandaar: kijk samen naar wat nodig is.

Zorg voor voldoende rustmomenten tussendoor. Als een kind uit school komt, is het belangrijk om even rust te pakken en te ontspannen. Ben je zelf niet thuis? Bel even tussendoor indien mogelijk en vraag hoe de dag geweest is. Toon belangstelling en laat jullie kind z’n verhaal doen. Moedig jullie kind dan aan om te ontspannen en even de tijd voor zichzelf te nemen. Dit zorgt voor verbinding, ook als je er niet bent. Verbinding is net zoals erkenning een van de toverwoorden voor HSK.

Na ontspanning is er tijd voor huiswerk. Zorg bij huiswerk ook voor ontspanning tussendoor. Na 30 minuten huis – en leerwerk 10 minuten ontspannen. Hoe deze ontspanning eruit ziet is voor ieder kind anders. Kijk ook op welke manier jullie kind het beste leert. Is dit met muziek of in stilte, met tekeningen en beelden of door stampen? Wissel leervakken af en doe geen twee talen achter elkaar om verwarring te voorkomen. Kijk samen naar de planning: hoeveel tijd wordt er per vak besteed? Kijk samen wat er geleerd moet worden en vraag wat jij als ouder hierin kunt betekenen; overhoren, samen leren, samen een samenvatting maken, zaken uitleggen of………………..  Maak het huiswerk wat opgegeven is het liefst dezelfde dag. Te veel? Kijk waar geschoven kan worden naar een rustiger moment. Op veel scholen wordt een “lerenleren” dag aangeboden waarbij verschillende manieren van leren aangeboden worden en wordt er gekeken hoe er goed gepland kan worden.

Duurt het huiswerk maken echt te lang? Durf STOP te zeggen en zaken te schrappen! Het is echt niet erg als een kind het huiswerk een keer niet maakt en zeker niet als het de lesstof snapt. Focus dan op de zaken die jullie kind nog moeilijk vindt en laat leerwerk voor gaan. Wat als het huiswerk op school gecontroleerd wordt? Laat je kind dan eerlijk zijn over hoe het komt dat het huiswerk niet af is, geef zelf een briefje mee of mail de docent. Een docent heeft tenslotte ook niet altijd alle taken van die dag af. Met name in het begin van het schooljaar hoop ik dat docenten hier begrip voor tonen. Loopt jullie kind geregeld tegen de stapel huiswerk aan, ga dan in gesprek met de mentor om te kijken waar winst te behalen is en wat nodig is om het welbevinden goed te houden. Licht de mentor in dat jullie kind een HSP-er is. Zijn ze hiermee onbekend? Geef informatie over wat jullie kind nodig heeft.  Gaat het welbevinden van jullie kind te hard achteruit en merken jullie dat jullie kind somberder wordt, aarzel dan niet om een coach of therapeut in te schakelen. Hou de lijntjes met school in de tussentijd kort.

Na huiswerk is er tijd voor ontspanning. Zorg ervoor dat er genoeg afschakeltijd is tussen het huiswerk maken en het naar bed gaan. Onvoldoende ontspanning gedurende de dag en te weinig afschakeltijd voor het naar bed gaan, kan het in – en doorslapen bemoeilijken.

Hou weekenden en vakanties vrij. Het is niet erg dat er eens een keer(bijv. in de proefwerkweek) in het weekend geleerd wordt, beperk dit echter ook zodat er voldoende tijd is om te ontprikkelen en de batterij op te lade

Ik wens jullie veel succes en een rustige start van het nieuwe schooljaar.

Gerelateerde artikelen

HSP

Hoogsensitieve pubers.

“Hoogsensitiviteit speelt wanneer kinderen jong zijn en wanneer HSP-ers volwassen zijn. In de leeftijdsfase er tussenin bestaat het natuurlijk wel, maar jongeren houden zich er

HSP

Ontscholen

Ontscholen Ontscholen, een woord dat ik laatst van een vriendin hoorde. Ontscholen betekent los komen van het schoolsysteem. En dat is wat veel kinderen in

Sint

Sint prikkels

Afgelopen week bekeken we op onze school het boekje van het Sinterklaasjournaal en stuurden we alle informatie omtrent dit feest naar alle leerkrachten. Het lijkt

Slapen

Slaap lekker!

Een blog over slapen of eigenlijk meer over niet slapen. Als ervaringsdeskundige in vroeg wakker worden en dan wakker blijven is dit een blog die

Kindercoach Praktijk Be You Meijel
Welkom

Welkom op de BLOG pagina van Be You

Op deze pagina ga ik iedere maand waardevolle kennis, weetje en nieuwtjes delen!  Dit ga ik minimaal 1x per maand doen. Door deze termijn op