Hoe vind je de weg in coachingsland?

Nicole, wij willen jou graag als coach! Wij willen jou om ons en ons kind te begeleiden m.b.t. onze hulpvraag. Mooi als ouders deze bewuste keuze kunnen maken! Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Er is namelijk een groot aanbod in coaches. Mede omdat coach geen beschermde titel is en iedereen zich coach mag noemen. Ongeacht opleiding of achtergrond.

Hoe vind je nou de weg in coachland en waar kun je op letten als je een coach zoekt? Hiervoor neem ik jullie mee op reis door coachland.

De keuze voor een coach is vooral een persoonlijke keuze. Een van de belangrijkste punten is de klik met de coach. Een klik is onderdeel van een succesvol traject. Geen of een mindere klik geeft weinig vertrouwen. En vertrouwen is een van de belangrijkste pijlers in een traject. Bezoek als eerste de website of social media pagina van de coach. Kijk hier of de persoon als coach en als mens bij jullie past. Kijk ook of de werkwijze bij jullie past. Vind je de opleiding van een coach belangrijk? Kijk of dit op de website vermeldt staat of informeer naar de achtergrond van een coach. Veel coaches hebben een aparte kinderpagina op hun website waar uitgelegd wordt wat een coach doet. Hier kan jullie kind al even rondkijken. Vaak bieden coaches een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek aan. Maak daar gebruik van! Aan het einde van het gesprek wordt gekeken of jullie samen verder willen en kunnen. Zelf ben ik hier altijd eerlijk in: past deze hulpvraag bij mij en kan ik mensen hierin ondersteunen? Heb ik hier mijn twijfels over dan plan ik of een eerste intake of ik verwijs meteen door naar een van mijn netwerkcontacten. Afhankelijk van de coach is een intake gesprek gratis. In mijn praktijk is het intake gesprek in ieder geval gratis als er met een traject gestart wordt. Als er na het intake gesprek alsnog geen match is van een of van beide kanten en er besloten wordt om niet met elkaar verder te gaan dan reken ik hier 35 euro voor. Andere ouders die al met hun kind bij een coach geweest zijn, kunnen jullie ook al meer over hun ervaringen vertellen. Ook zijn er op veel websites en social media reviews te vinden. Dit geeft ook al veel informatie.

Op het moment dat jullie je hulpvraag met een coach willen bespreken, zijn er verschillende wegen die jullie kunnen bewandelen. Afhankelijk van contracten met de gemeente of dekking via de zieketekostenverzekering kan een coach vergoedt worden. Op het moment dat je de hulpvraag bij de huisarts neerlegt, zal die doorverwijzen naar een gezinscoach van de gemeente. In een heel enkel geval zal de huisarts meteen een verwijsbrief afgeven en kan er rechtstreeks met een praktijk contact opgenomen worden. Een gezinscoach zal eerst de hulpvraag in kaart brengen. De gezinscoach kijkt mee in het gezin en bekijkt of zijzelf kan ondersteunen bij de hulpvraag of dat er naar iemand anders doorverwezen moet worden. Als er wordt doorverwezen naar een gecontracteerde aanbieder dan betaald de gemeente het traject. Naast de vergoeding door ziektekostenverzekering of gemeente kunnen ouders de kosten van een coach ook zelf betalen. Op het moment dat ouders er voor kiezen om de kosten zelf te betalen, is de gezinscoach van de gemeente niet betrokken en kunnen ouders zelf kiezen bij wie ze een traject willen starten. Naar aanleiding van de hulpvraag kunnen de meeste coaches al vrij goed inschatten wat er nodig is en wat de kosten zullen zijn.

Vraag jezelf af of een coachingstraject nodig is of een therapeutisch traject. Er zijn coaches die therapeutische trajecten aanbieden omdat ze hiervoor opgeleid zijn en er zijn therapeuten die ook coachen. Een therapeutisch traject gaat meer de diepte in en er wordt gewerkt op een diepere laag. Laat je niet afschrikken door de naam therapeut. Veel mensen vinden therapeut zwaar klinken. Mijn inziens is dit niet nodig. Het belangrijkste is dat er samen op een professionele manier met jullie naar de hulpvraag gekeken wordt. Niet alleen samen met het kind maar ook met de ouders.

Ben je al een beetje wijzer geworden over hoe je een passende coach kunt vinden?

Gerelateerde artikelen

HSP

Hoogsensitieve pubers.

“Hoogsensitiviteit speelt wanneer kinderen jong zijn en wanneer HSP-ers volwassen zijn. In de leeftijdsfase er tussenin bestaat het natuurlijk wel, maar jongeren houden zich er

HSP

Ontscholen

Ontscholen Ontscholen, een woord dat ik laatst van een vriendin hoorde. Ontscholen betekent los komen van het schoolsysteem. En dat is wat veel kinderen in

Sint

Sint prikkels

Afgelopen week bekeken we op onze school het boekje van het Sinterklaasjournaal en stuurden we alle informatie omtrent dit feest naar alle leerkrachten. Het lijkt

Slapen

Slaap lekker!

Een blog over slapen of eigenlijk meer over niet slapen. Als ervaringsdeskundige in vroeg wakker worden en dan wakker blijven is dit een blog die

Brugklas

Naar de brugklas met voelsprieten.

HSP, puberen en naar de brugklas? Dat kan een hele uitdaging zijn! Was jullie kind in eerste instantie enthousiast en klaar voor de overstap en

Kindercoach Praktijk Be You Meijel
Welkom

Welkom op de BLOG pagina van Be You

Op deze pagina ga ik iedere maand waardevolle kennis, weetje en nieuwtjes delen!  Dit ga ik minimaal 1x per maand doen. Door deze termijn op