Achter ieder kind staan ouders

Nicole, onze zoon is erg onzeker en vind het lastig om voor zichzelf op te komen. Wij willen graag kijken wat wij als ouders misschien onbewust bij hem in stand houden en hoe wij hem kunnen ondersteunen door eerst naar onszelf te kijken.

Wauw! Ik vond het fantastisch dat deze ouders met deze vraag bij mij kwamen. Vaak komen ouders met de hulpvraag voor hun kind en willen ze dat hun kind begeleid wordt, deze ouders draaiden het om en dat vind ik krachtig!

In de trajecten die ik met kinderen doorloop, ga ik minimaal 1 sessie met de ouders apart of het kind en de ouders samen aan de slag. Achter ieder kind staan tenslotte ouders  In ieder traject kijken we dus ook naar het gezinssysteem.

Wat dragen ouders onbewust over? Waar lopen ouders tegenaan? Wat hebben zij vanuit hun opvoeding meegebracht in hun rol als ouder? Dragen ze hun eigen waarden uit of doen ze zoals het hoort? Wat spiegelt het kind met het gedrag? Is het gedrag van de ouders ondersteunend in de opvoeding of versterkt het bepaald gedrag?

Een mooi voorbeeld hiervan wil ik vanuit mijn eigen gezinssituatie met jullie delen:

Iedere keer was het hetzelfde liedje. Voor het naar bed gaan, ging mijn zoon van toen 7 altijd douchen. En iedere keer opnieuw duurde het een hele tijd voordat hij uit de douche kwam, hij zich afgedroogd had, zijn tanden had gepoetst en zijn pyjama aan had en in bed lag. Hoe meer vaart ik wilde maken en hoe meer ik hem aanspoorde, hoe trager zijn handelingen gingen en hoe minder hij luisterde. Dit bracht bij mij irritatie en onegduld  teweeg. Ik wilde namelijk op de bank gaan zitten na een lange dag en tot rust komen. Lastig als je kind dan niet mee lijkt te werken.

Toen ik dit destijds met de coach van mijn zoon besprak zei zij tegen mij:                                               Wat wil hij jou laten zien, Nicole? Uhm…………geen idee………als ik dat wist………………                           Kan het zijn dat hij jou wil helpen vertragen?

Meteen viel het kwartje………….na een werkdag was het altijd haasten, haasten, haasten; eten koken, opruimen, even tijd voor de kids, kids de douche in en dan naar bed om zelf op de bank te kunnen ploffen. Als ik op de bank plofte begon de ontspanning en het tot rust komen voor mij pas. Tot die tijd stond ik in de vijfde versnelling. En mijn zoontje zag dat……………hoe meer ik haastte, des te harder hij vertraagde. Op het moment dat ik de tijd en rust nam, ging het douchen en het hele ritueel wat erna kwam prima! Mijn zoon werkte mee en ik kwam al voor het bankplof moment in de rust en ontspanning.

Wat spiegelt jou kind met zijn gedrag?

Gerelateerde artikelen

HSP

Hoogsensitieve pubers.

“Hoogsensitiviteit speelt wanneer kinderen jong zijn en wanneer HSP-ers volwassen zijn. In de leeftijdsfase er tussenin bestaat het natuurlijk wel, maar jongeren houden zich er

HSP

Ontscholen

Ontscholen Ontscholen, een woord dat ik laatst van een vriendin hoorde. Ontscholen betekent los komen van het schoolsysteem. En dat is wat veel kinderen in

Sint

Sint prikkels

Afgelopen week bekeken we op onze school het boekje van het Sinterklaasjournaal en stuurden we alle informatie omtrent dit feest naar alle leerkrachten. Het lijkt

Slapen

Slaap lekker!

Een blog over slapen of eigenlijk meer over niet slapen. Als ervaringsdeskundige in vroeg wakker worden en dan wakker blijven is dit een blog die

Brugklas

Naar de brugklas met voelsprieten.

HSP, puberen en naar de brugklas? Dat kan een hele uitdaging zijn! Was jullie kind in eerste instantie enthousiast en klaar voor de overstap en

Kindercoach Praktijk Be You Meijel
Welkom

Welkom op de BLOG pagina van Be You

Op deze pagina ga ik iedere maand waardevolle kennis, weetje en nieuwtjes delen!  Dit ga ik minimaal 1x per maand doen. Door deze termijn op