Heb je er als ouder wel eens aan gedacht dat jullie temperamentvolle kind, een gevoelig kind met een sterke wil kan zijn? Temperamentvolle kinderen worden ook wel Strong Willed of High Sensation Seeker (HSS) genoemd. Als ouder is het dan extra belangrijk om te kijken welke behoeften jullie kind heeft. En nee, dit betekent niet dat alles kan en mag!

Jullie kind heeft waarschijnlijk meer behoefte dan andere kinderen aan verbinding, duidelijkheid, inspraak en ontspanning. Voelt het zich hierin niet gehoord en gezien dan kan er koppig en boos gedrag ontstaan. Voelt het zich wel gehoord en gezien dan gaat het vaak een heel stuk beter met
je kind en kan het zijn temperament in zijn voordeel inzetten.

Mijn tips:

  • Zorg dat er tijd is voor ontlading en ontspanning. Wacht niet totdat de emmer vol is maar kijk samen met jullie kind waar het van ontspant. Maak hier tussendoor tijd voor, ook op momenten dat alles goed lijkt te gaan. Vergeet zelf ook niet te genieten van deze ontspanningsmomenten.
  • Ben duidelijk: wat kan wel en wat kan niet op het moment dat jullie kind boos / koppig gedrag laat zien. Ben hier als ouder ook consequent in. Neem jullie kind mee in de afspraken hierover. Duidelijkheid geeft structuur.
  • Ga tijdens een boze bui niet in discussie met jullie kind. Op het moment dat jullie kind heel boos is, is het vaak niet voor rede vatbaar en leert het niet hoe het op een andere manier had kunnen reageren. Hanteer de 20-minuten regel. Na 20 minuten kan vaak weer in gesprek gegaan worden. Check dit goed af. Is de boosheid nog niet helemaal gezakt dan kan de boosheid weer in volle kracht opkomen.
  • Zorg voor verbinding na een boze bui of koppig gedrag. Geef die extra knuffel, lekker samen op de bank en laat weten dat je zielsveel van je kind houdt. Op het moment dat een kind boos of koppig reageert heeft het jou als ouder vaak het hardst nodig. Ikzelf buig dit vaak om naar een compliment: wat fijn dat het kind dit gedrag bij mij laat zien, het voelt zich veilig genoeg om dit te uiten (Neemt niet weg dat het evengoed a hell of a job is als je in het moment zit). Ben als ouder transparant naar je kind. Als ouder hebben we vaak de neiging om onze gevoelens voor kinderen te verbergen. Gevoelige kinderen prikken echter feilloos door maskers, aangeleerd gedrag en trucjes heen. Als ouder mag je ook mindere dagen hebben.
  • Leer jullie kind dat gevoelens er mogen zijn en ben zelf het goede voorbeeld!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *